Uncategorized

Recepty z Hubovej kuchyne: Medicinálna ostrokyslá polievka z Plamienky zimnej a Ucha Judášovho

Plamienka zimná (v japonskej kuchyni známa ako Enokitake) spolu s Uchovcom bazovým (Ucho Judášovo) patria do zimnej hubárskej sezóny. Obe huby obsahujú biologicky aktívne látky, a napr. v tradičnej čínskej medicíne sú cenené pre ich medicinálne vlastnosti. Viac o zimných hubách a ich benefitoch pre zdravie sa dočítate TU.

Príprava a varenie:  35 min

Ingrediencie:
Ucho judášovo sušené – dal som za hrsť do misky s teplou vodou- nabobtnali za cca 15-20 minut
Plamienka zimná – dnes som pozbieral čerstvé, dajú sa použiť aj mrazené
2 jarné cibulky –  tenké, alebo 1 hrubá
Masť/Ghí
Zázvor – 3 cm kúsok, nastrúhať
Ryžový ocot – 2PL
Rybia omáčka- 3PL
Sweet Chilli omáčka- 2PL
Sušená chilli papričky- množstvo dať podľa preferencie pálivosti
Soľ, korenie
1 vajce
Na zahustenie- ryžová múka 3PL, alebo solamyl
1l slepačí vývar
Ázijské rezance – môžu/nemusia byť
Petržlenová vňať/koriander

 

Postup:
1. Sušené Judášové Uši som dal prvé do teplej vody do misky nech nabobtnajú. Plamienky som očistil a umyl vo vode, väčšie klobúky nakrájal a odstránil nožičky. Judášové uši som po nabobtnaní nakrájal na rezančeky julienne široké cca 1cm.

2. V Miske som dal 3-4 PL ryžovej múky (Solamyl nebol, ale ako náhrada vyhovuje), tak 1 dcl teplej vody a rozmiešať v tom– bude sa to v tej miske dať celkom riedke, ale po uvarení to stuhne. Ostrokyslá polievka nemá úplne tekutú konzistenciu, v čínskej kuchyni sa veľa zahusťuje škrobmi.

3. Vo väčšom hrnci som nastrúhal zázvor, zalial ryžovým octom a až tretia prišla 1 menšia PL bravčovej masti (aby sa to nerestovalo sprudka a zázvor sa nespálil). Pridal som huby, rybiu omáčku, sweet chilli omáčku, 2 štipky soli, čierne korenie, a kúsok chilli papričky. Sprudka stir-fry, potom som to zalial 1 litrom slepačieho vývaru a nechal 12 minút variť.

4. Medzitým som si v druhom hrnci uvaril ázijské rezance – dajú sa použiť hocijaké, ja som dal z Ázijského týždňa v Lidli.

5. Po 12 minútach varenia na miernom plameni som vmiešal zahusťovadlo z ryžovej múky a vody a povaril 1 minútu. Potom som to dal na maximum, varechou vytvoril v polievke vír a doňho rozklepol vajco ( vajce je lepšie rozklepnúť do pohára keby náhodou bolo pokazené nech nepokazíte celú polievku – vlastná skúsenosť). Po miešaní, sa vajce vďaka vysokej teplote a prítomnosti octu v polievke zrazí. Na záver som už len pridal nakrájané jarné cibulky a petržlenovú vňať ( koriander som nemal).