Medvedí cesnak – pesto, recepty, účinky, zber– Jarné superpotraviny
Jar sa blíži a lužné lesy začínajú ožívať zelenými, šťavnatými listami medvedieho cesnaku. V týchto voňavých zelených „kobercoch“ odpočíva liečivá sila prírody. Hovorí sa, že medvede hľadajú tieto bylinky po zimnom spánku, aby si nimi prečistili žalúdok, čreva a krv. Medvedí cesnak má v podstate všetky medicinálne vlastnosti klasického cesnaku, no jeho liečivé účinky sú oveľa silnejšie. Preto je ideálny pre jarnú očistu organizmu, a je účinný aj pri chronických kožných ochoreniach. Medvedí cesnak je našou jarnou superpotravinou. Spoznajte jeho účinky a naučte sa vyrobiť lahodné pesto z medvedieho cesnaku.
Ako pripraviť medvedí cesnak?
Usušené listy medvedieho cesnaku strácajú svoju liečivú silu, a preto sa na jar odporúča používať čerstvé listy na očistenie a osvieženie tela. Najemno nasekané listy môžte použiť ako čerstvé bylinky do jedla, obľúbené je tiež pesto z medvedieho cesnaku. Dá sa využiť do nátierok, alebo v kombinácii s ricottou, či syrom cottage môžte pripraviť jednoduchý a chutný základ omáčky pre cestoviny. Dôležité je medvedí cesnak tepelne neupravovať, lebo jeho hlavná antibakteriálna látka allicin sa varom ničí.
Pesto z medvedieho cesnaku – ako ho pripraviť?
Pesto si pripravujeme každoročne, z našich skúseností vystačia na osobnú spotrebu 3 menšie fľašky do ďaľšej jari. Ale ak sa rozbehnete, pokojne môžte darovať pesto svojim blízkym.
Na výrobu pesta budete potrebovať 5 ingrediencií
- Čerstvé listy medvedieho cesnaku
- Kvalitný olivový olej
- Píniové oriešky
- Zrejúci tvrdý syr – ideálne Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano, Grana Padano
- soľ
Ak ste alergickí na orechy – niektoré zdravotnícke zdroje uvádzajú, že ak ste alergickí na orechy, môže sa alergická reakcia prejaviť aj u píniových orieškov (aj keď nie sú skutočnými orechmi, ale semenami zo šišiek borovice). Preto ak ste alergickí na orechy, jednoducho ich v tomto recepte vynechajte.
V mixéri rozsekajte umyté listy medvedieho cesnaku na hustú hmotu. Postupne pridávajte olivový olej, kým konzistencia nebude mať charakter pesta. V mažiari rozdrvte píniové oriešky (na 3 fľašky s objemom 2 dcl Vám postačí 50g orieškov). Pridajte do pesta. Nakoniec pridajte nastrúhaný parmezán (pomer listov cesnaku k parmezánu je cca 4:1). Dochuťte štipkou soli podľa chuti.
Pesto z medvedieho cesnaku nikdy nesterilizujem. Pri sterilizácii by vysokou telpotou došlo k poškodeniu antibakteriálnych látok a stratilo by svoje medicinálne účinky. Vrchnú vrstvu pesta jednoducho zalejem olivovým olejom, tak aby olej vytvoril vzduchovú bariéru a celé pesto bolo ponorené. Medvedí cesnak má dostatok antibakteriálnych látok, pesto sa takmer nikdy nepokazí. Skladujeme v chladničke. Máme odskúšané, že aj po vyše roku bolo pesto stále v poriadku.
U tohoto pesta je skvelé, že môžte neobmedzene experimentovať so surovinami. Môžte cesnak skombinovať s inými bylinkami, vyskúšať rôzne oleje, pridať olivy, či sušené paradajky, u orechov môžte použiť vlašské, lieskovce, či kešu. Fantázii sa medze nekladú, vyskúšajte, čo Vám chutí najviac.
Aké má medvedí cesnak účinky?
Mladé rastlinky medvedieho cesnaku môžeme zbierať od marca do apríla, občas aj v máji, ešte predtým, ako začnú kvitnúť. Jeho cibulky sa zase dajú zozbierať na konci leta alebo na jeseň. Cibulky medvedieho cesnaku môžeme využívať rovnako ako klasický cesnak.
Ak chcete využiť liečivú silu medvedieho cesnaku po celý rok, môžete si pripraviť tinktúru z jeho cibuliek. Podporuje pamäť, chráni cievy pred „kôrnatením“ (aterosklerózou), pomáha pri kožných ochoreniach ako sú akné, či psoriáza.
Medvedí cesnak má vynikajúce účinky na žalúdok a črevo. Pomáha pri akútnych aj chronických hnačkách, zlepšuje trávenie a uvoľňuje kŕče.
Účinky medvedieho cesnaku:
- Podpora imunitného systému
- Podpora trávenia
- Antimikrobiálne a protizápalové účinky
- Podpora kardiovaskulárneho zdravia
- Podpora zdravia pokožky
- Podpora pamäti a koncentrácie
- Pôsobí adaptogénne proti stresu
Ako uskladniť medvedí cesnak?
Sušením, mrazením a pri vysokých teplotách, žiaľ, stráca svoje účinky. Ideálny spôsob zachovania účinkov je vyššie spomínané pesto bez sterilizácie, alebo môžte si vyrobiť tinktúru macerovaním v alkohole, alebo ho môžte fermentovať ako zeleninu. U fermentácie zalejeme listy medvedieho cesnaku 2% roztokom soli (na 1l vody 20g soli), necháme fermentovať pri izbovej teplote pár dní, akonáhle bude mať kvasenú vôňu, tak presunieme ho do chladu.)
Nechajte sa uniesť medicinálnymi účinkami medvedieho cesnaku a nakopnite svoje telo jarnou energiou po zimnej únave!