Uncategorized

Recept na májovky: Zapekané zemiaky s májovkami, špargľou a slaninkou

Toto jedlo predstavuje perfektnú sezónnosť, všetky suroviny sú z májovej sezóny (bryndza, špargľa, májovky). Navyše všetky suroviny spolu skvelo chuťovo ladia.

 

Budeme potrebovať:

  • 1 kg zemiakov (mám varný typ A- menej sa rozvárajú, ale je nutné ich predvariť, lebo pri samotnom pečení by boli príliš tvrdé)
  • Čírovnice májové („májovky“)- množstvo podľa chuti
  • 1 balenie bryndze
  • 1 zväzok špargľe (zvolil som zelenú, aby sa biela neutopila v bielej omáčke farebne)
  • ½ cibule
  • 2 dcl mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • Citrónová šťava
  • Soľ, korenie
  • 100 g slaniny
  • 50 g masla

Zemiaky a špargľa

Zemiaky nakrájame a dáme variť vo väčšom hrnci na 15 minút. Po 10 minútach varenia k nim vložíme odkrojené a umyté vrchné polovice špargľe. Tvrdé konce špargle vyhodíme, zvyšok môžme napríklad na jemné plátky nastrúhať do šalátu.

Po uvarení scedíme, špargľu samostatne prepláchneme studenou vodou aby sa udržala chrumkavá a v trúbe sa nerozvarila.

Príprava májoviek

Počas toho ako budeme variť zemiaky, na panvici rozpustíme bravčovú masť alebo maslo a opražíme umyté májovky. Ideálne sú stredne veľké plodnice cca 4-5 cm. Väčšie plodnice nakrájame na menšie. Na panvici osolíme, okoreníme, a pridáme šťavu z polovice citróna. Májovky majú príjemne nakyslú chuť, pridaním citróna sa chuť zintezívni.

Bryndzová omáčka

V menšom hrnci pripravíme bešamel. Dáme rozohriať 50 g masla, speníme na ňom polovicu cibule a zaprášime 2 PL hladkej múky. Premiešame kým sa základ neopraží. Postupne pridávame mlieko a stále miešame. Keď má bešamel riedku konzistenciu (bryndza ho ešte zahustí), pridáme 1 balenie bryndze a miešame do rozpustenia.

Nakoniec naskladáme do zapekacej misy zemiaky, na ne slaninu, špargľu, májovky a na záver polejeme bryndzovou omáčkou.

Dáme zapiecť do rúry na 200°C na 15 minút.

 

Dobrú chuť