Plamienka zimná (v japonskej kuchyni známa ako Enoki) je jedna z mála húb, ktoré v prírode nájdeme v zime. Má všestranné využitie v kuchyni a je to chuťovo výborná huba s významnými medicinálnymi účinkami.
Oproti pestovanej forme Enoki, je prírodná Plamienka tmavo oranžová, s tmavohnedou až čiernou nohou. Pestované kultivary sa pestujú bez prístupu svetla, preto sú biele, s tenkými dlhými nožičkami a malými klobúkmi.
Plamienka má piatu chuť umami, s jemne ovocno-kyslými tónmi a chrumkavú textúru. Čím dlhšie sa však varí, tým viac zmäkne. Najčastejšie ju vieme využiť v ázijskej kuchyni, pri príprave ostrokyslých polievok, stir-fries, opekaných rezancoch, jarných závitkoch. Fantázii sa medze nekladú.
Poďme sa pozreť na jej nutričný profil.
Z minerálov obsahuje:
- Železo
- Horčík
- Fosfor
- Draslík
- Zinok
- Selén
Okrem mikronutrientov má aj zaujímavé aminokyselinové a vitaminové spektrum:
- Vitamín B1 (thiamín)
- Vitamín B2 (riboflavín)
- Vitamín B3 (niacín=kys.nikotínová)
- Vitamín B5 (kys. Pantoténová)
- Vitamín B6
- Vitamín B9 (kys. Listová)
- Vitamín D
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vitamín K
- Cholín (dôležitý pre tvorbu neurotransmiteru Acetylcholínu – podpora kognitívnych funkcií)
- Nenasýtené mastné kysleliny
- Polyfenoly (antioxidanty)
A teraz to najzaujímavejšie – medicinálne účinky:
1. Znižuje oxidačný stres.
Vplyvom stresu na bunky vznikajú voľné radikály. Tieto látky poškodzujú bunky a tkanivá, ktoré dlhodobo môžu viesť k chronickým, alebo autoimunitným ochoreniam ako vznik nádoru, alebo diabetu. Antioxidanty vedia radikály účinne odstraňovať. Plamienka obsahuje vit. C a E, selén, a polyfenolové látky, ktoré majú obrovský antioxidačný potenciál. Chránia tak bunky pred poškodením a starnutím organizmu. (1)
2. Môže spomaliť rozvoj rakoviny.
Štúdie (2) ukazujú účinky biologicky aktívnych látok seskviterpénov, ktoré môžu spomaliť rozvoj nádoru pečene, prsníka, žalúdka, pľúc a čípku maternice.
Ďalej sa v Plamienke nachádzajú imuno-regulačné proteíny, ktoré vykazujú protinádorový efekt pri rakovine pečene.
3. Reguluje imunitný systém.
Imunitný systém chráni telo pred infekciou a rôznymi ochoreniami. Významné sú u plamienky betaglukány, FVE proteín a ďalšie, ktoré majú okrem imunity vplyv aj na alergie, antibakteriálne, a protizápalové vlastnosti.
4. Zlepšuje zdravie srdca a krvného obehu.
Ochorenia kardiovaskulárneho systému sú celosvetovo najčastejšia príčina úmrtia. Vznikajú na podklade oxidácie „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý sa hromadí v stene ciev, a zhoršuje ich priechodnosť. To môže viesť až k infarktu myokardu, alebo cievnej mozgovej príhode.
Polyfenoly v plamienke majú antioxidačný, protizápalový a ochranný účinok. Zabraňujú oxidácii „zlého“ cholesterolu, a vytvoreniu cholesterolových nánosov v cievach.
Plamienka je bohatá na vlákninu, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (k. Linoleová) a látky GABA, a lovastatín ( ten sa používa v západnej medicíne ako liek na vysoký cholesterol). Všetky tieto látky znižujú „zlý“ LDL cholesterol a krvný tlak. Pôsobí tiež proti vzniku krvných zrazenín (trombov) a ateroskleróze. (3)
5. Zlepšuje funkciu mozgu.
Degeneratívne ochorenia mozgu ako napr. Alzheimerova choroba spôsobujú straty mozgových funkcií a pamäti. Deje sa to vplyvom oxidačného stresu na mozgové bunky (ako sme písali v 1. bode).
Tu sa opäť uplatňuje vplyv antioxidantov na odstraňovanie voľných radikálov.
V tejto štúdii (4) sa ukázalo zlepšenie pamäti a zníženie oxidačného stresu na mozgové bunky. Biologicky aktívne látky pomáhajú regulovať aktivitu neurotransmiterov ako acetylcholín, serotonín, dopamín a noradrenalín, ktoré zlepšujú pamäť aj učenie.
6. Pôsobí na baktérie zubného kazu.
Pre mňa ako zubára je toto asi najzaujímavejší účinok. V tejto štúdii zistili, že extrakt z Plamienky pôsobí proti baktériám Streptococcus mutans, ktorý je zodpovedný za vznik zubného kazu.
Plamienka obsahuje látku arabitol, ktorý baktérie nevedia rozoznať od jednoduchého cukru, a tým, že ho začnú konzumovať tak im zabraňuje v tvorbe zubného povlaku. Zubný povlak je najdôležitejší faktor pri rozvoji zubného kazu. (5)
Zdroje štúdií:
- Luo Z, Gao Q, Li Y, Bai Y, Zhang J, Xu W, Xu J. Flammulina velutipesMycorrhizae Attenuate High Fat Diet-Induced Lipid Disorder, Oxidative Stress and Inflammation in the Liver and Perirenal Adipose Tissue of Mice. Nutrients. 2022 Sep 16;14(18):3830. doi: 10.3390/nu14183830. PMID: 36145203; PMCID: PMC9505303
- Chang HH, Hsieh KY, Yeh CH, Tu YP, Sheu F. Oral administration of an Enoki mushroom protein FVE activates innate and adaptive immunity and induces anti-tumor activity against murine hepatocellular carcinoma. Int Immunopharmacol. 2010 Feb;10(2):239-46. doi: 10.1016/j.intimp.2009.10.017. Epub 2009 Nov 10. PMID: 19909827
- Yeh MY, Ko WC, Lin LY. Hypolipidemic and antioxidant activity of enoki mushrooms (Flammulina velutipes). Biomed Res Int. 2014;2014:352385. doi: 10.1155/2014/352385. Epub 2014 Aug 31. PMID: 25250317; PMCID: PMC4164374
- Zhang Y, Li H, Yang X, Jin G, Zhang Y. Cognitive-enhancing effect of polysaccharides from Flammulina velutipes on Alzheimer’s disease by compatibilizing with ginsenosides. Int J Biol Macromol. 2018 Jun;112:788-795. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.02.040. Epub 2018 Feb 8. PMID: 29428385
- Cui C, Xu H, Yang H, Wang R, Xiang Y, Li B, Zhou X, Huang R, Cheng S. Antibacterial Activity of Fruiting Body Extracts from Culinary-Medicinal Winter Mushroom, Flammulina velutipes (Agaricomycetes) against Oral Pathogen Streptococcus mutans. Int J Med Mushrooms. 2020;22(2):115-124. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020033335. PMID: 32479000.